Σας παρουσιάζουμε τρόπους για να τα προστατευτείτε από αυτούς τους «αόρατους» και επικίνδυνους για την υγεία σας επισκέπτες. 

Μπορεί να γνωρίζετε με απόλυτη ακρίβεια πώς να χρησιμοποιείτε το πλυντήριό σας αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι έχετε (κυριολεκτικά) καθαρίσει! Για να αποκτήσετε ρούχα καθαρά όχι μόνο από τους λεκέδες, αλλά και από παθογόνα μικρόβια, καλό είναι να προσέχετε τα ακόλουθα σημεία.

Κάδος πλυντηρίου Τα μικρόβια αναπτύσσονται σε σημεία με υγρασία. Κι αυτό σημαίνει ότι θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς αν έχετε ξεχάσει τα βρεγμένα ρούχα μέσα στον κάδο για περισσότερο από μισή ώρα. Με άλλα λόγια, αν τα έχετε αφήσει κλεισμένα σε αυτόν για παραπάνω από μία ώρα, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα πλύνετε ξανά. Γιατί; Σύμφωνα με έρευνες, έχει διαπιστωθεί ότι έχει περίπου το 1/4 των παθογόνων μικροβίων επιβιώνει της απλής πλύσης. Πέρα από το να αφαιρείτε τα ρούχα άμεσα από τον κάδο, φροντίστε να βάζετε το πλυντήριο άδειο να κάνει ένα πλήρες πρόγραμμα πλύσης, μία φορά κάθε 20 ημέρες ώστε να καθαριστεί ο κάδος και η θήκη του απορρυπαντικού.

Αν έχετε αφήσει κλεισμένα τα ρούχα σας μέσα στον κάδο για παραπάνω από μία ώρα, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα πλύνετε ξανά.

Διαδικασίες πλύσης Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίστε ότι τα ρούχα σας παραμένουν χωρίς μικρόβια. Για αρχή, φροντίστε να βάζετε την σωστή ποσότητα απορρυπαντικού σε κάθε πλύση (όση αναλογεί στην ποσότητα ρούχων που θέλετε να πλύνετε) ώστε να είστε σίγουροι ότι τα ρούχα σας θα καθαριστούν πλήρως. Επίσης, καλό είναι να μην ακουμπάτε τα φρεσκοπλυμμένα ρούχα σας με βρώμικα χέρια για να μην τα γεμίσετε με τυχόν μικρόβια. Τέλος, μην παραλείπετε ποτέ το σίδερο – όσο βαρετό κι αν σας φαίνεται. Η θερμότητα εξολοθρεύει τα μικρόβια που έχουν επιβιώσει από το πλύσιμο.

Εσώρουχα Αποτελούν τη συνηθέστερη πηγή περιττωματικών μικροβίων. Οπότε καλό είναι να τα πλένετε ξεχωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα, επιλέγοντας υψηλότερη θερμοκρασία πλύσης και ένα απορρυπαντικό που να προστατεύει τα χρώματα.

Επιλέγετε υψηλότερη θερμοκρασία πλύσης.

Το καλάθι για τα άπλυτα Ο κυριότερος τόπος όπου συσσωρεύονται τα παθογόνα μικρόβια δεν είναι άλλος από το καλάθι στο οποίο συνηθίζετε να τοποθετείτε τα βρώμικα ρούχα μέχρι να έρθει η ώρα τους να μπουν σε διαδικασία πλύσης. Για να μειώσετε τους κινδύνους που παραμονεύουν, φροντίστε να καθαρίζετε το καλάθι κάθε 15-20 ημέρες. Αν είναι πλαστικό, μπορείτε να το πλύνετε εύκολα και άφοβα με απορρυπαντικό. Αν έχει υφασμάτινη επένδυση, αφαιρέστε την από το καλάθι και βάλτε την στο πλυντήριο μαζί με τα ρούχα σας.

Πηγή: